Baking Soda

Baking Soda, ofwel natrium bicarbonaat, is een natuurlijk mineraal wat op talloze manieren inzetbaar is. We hebben het dan ook met kilo’s in huis, ik gebruik het echt heel erg veel. Met deze grote hoeveelheden in huis heb ik dan ook al heel wat uitgeprobeerd.
Van schoonmaakklusjes tot beauty, van geneesmiddel tot tuinieren. Baking Soda is een heel fijn middel, maar niet elk klusje wordt er, wat mij betreft, mee geklaard.

De oude vertrouwde soda, wat ook een natuurlijk schoonmaakmiddel is, werkt doorgaans veel beter. Het is vele malen effectiever en sterker, het is enkel niet voor consumptie geschikt.
De hype rondom Baking Soda begrijp ik niet zo goed, het is als het ware overgewaaid uit Amerika, waar men Baking Soda ongeveer gelijk gebruikt zoals wij azijn zouden gebruiken, met name in het huishouden. Het is een oud middel, maar het is plots giga populair. Handig en veilig is het zeker, maar voor sommige klusjes trek ik het in twijfel.

Toiletpotten, badkamers, vloeren reinigen, doucheputjes reinigen, wasbakken ontkalken… Al dat soort klusjes doe ik gewoonweg niet met Baking Soda. Je hebt er enorm veel van nodig, vóór je het effect hebt van gewone soda of azijn. Onnodig, wanneer je andere natuurlijke producten hebt die de klus voor je kunnen klaren.
Als natuurlijke middelen heb ik standaard een blok Aleppo, groene zeep, een fles azijn en een zak soda in huis. En als extra middel heb ik Baking Soda, maar dat gebruik ik geregeld voor heel andere zaken!

Toch is Baking Soda geweldig, ik val het dan ook niet af. Waarom anders zou ik het per kilo’s inslaan?
Na al mijn bevindingen en ervaringen met het witte goedje zijn een paar vaste rituelen blijven hangen, waar ik mijn hand voor in het vuur durf te steken.

De integratie van Baking Soda in mijn huis!

Omdat Baking Soda zo veilig en natuurlijk is heeft het een groot aandeel in mijn huishouden. Er zijn wellicht 1001 mogelijkheden te benoemen, ik heb er ook al heel wat geprobeerd, maar uiteindelijk zijn er maar een paar waar ik écht enthousiast over ben!

 • 20150901_201036Deodorant. Absoluut op nummer 1: Deo. Er is niets, maar dan ook niets wat natrium bicarbonaat overtreft, op het gebied van okselfris zijn en blijven. Ik wilde dat ik dit 20 jaar eerder had geweten. Het maakt me werkelijk niet uit in welke vorm, of het nu gecombineerd is met kokosolie of met wat water of een snufje snel onder de arm gesmeerd na het douchen. Baking Soda overtreft alle, maar dan ook alle deo’s op de wereld. En volledig natuurlijk.
 • Exfoliater /scrub. Ik gebruik weinig makeup, geen foundation, BB cream of wat dan ook. Mijn oil cleansing ritueel is nog steeds wat ik dagelijks doe om mijn gezicht te reinigen, vol tevredenheid. Toch zo nu en dan ben ik een echt meisje en doe ik net wat meer moeite. Het is werkelijk hemel op aarde om Baking Soda te mengen met wat water en dit heel licht in te wrijven op de huid van het gezicht en vervolgens af te spoelen. Alsof je opnieuw geboren bent en alle zuurstof door je poriën naar binnen komt. Een dergelijke behandeling mag je absoluut niet te vaak doen, niet vaker dan 1 keer per maand. Maar zo af en toe is het een heerlijke reset.
 • Shampoo. Nee, Baking Soda als shampoo is niet mijn standaard ritueel en zeker ook niet mijn favoriete toepassing. Toch kan ik niet anders zeggen dan dat het werkt. Bij nood is Baking Soda een prima shampoo. Mijn hoofdhuid droogt er overigens wel flink van uit. Ook het proces tot No Poo heb ik doorlopen met Baking Soda en ook dit was voor mij geen succes.
 • Nood tandpasta. Voor wie het gemist heeft… Ik ben gestopt met het maken van mijn eigen tandpasta. Ik gebruik op het moment tandpasta van Urtekram óf ouderwets weer Paradontax, wat overigens ook uit natrium bicarbonaat bestaat, maar wel altijd zónder fluoride. Wat me er aan helpt herinneren dat ik toch echt eens dieper in moet gaan op die fluor, maar goed… Ik maak dus niet meer braaf mijn eigen pasta. Pure luiheid overigens. Maar wanneer wij weer eens vergeten zijn tandpasta te kopen, wat geregeld toch gebeurt, spring ik terug op Baking Soda met kokosolie en all is clean again. Dagelijks poetsen lukt weer niet, ik krijg er gevoelige tanden van en zeer tandvlees.
 • Puistjes. Een klein mengsel van Baking Soda met water op een wondje, puistje of ontsteking doet wonderen. Ik maak een papje en laat het er 10 minuutjes op liggen. Een beetje geduld heb je dus wel nodig, maar het werkt heel goed. Het ontsmet en bevordert het genezen.
 • Mondwater. Baking Soda als mondwater is ook absoluut een van mijn favoriete toepassingen. Standaard staat er hier in het raamkozijn een glas water gemengd met wat Baking Soda. Na het eten, na het juicen, of welk moment van de dag dan ook waar je een zuuraanval op je tanden moet overleven, neem ik een grote slok van dit mengsel en rol dit een minuut of twee door mijn mond om het vervolgens uit te spugen. Het brengt de PH waarde van de mond weer in balans en dus beschermt het het tandglazuur. Je weet immers dat je pas een uur na het eten mag poetsen, toch?? Tandglazuur wordt zacht door de zuren in de mond. Door het spoelen van je mond met Baking Soda voorkom je de gevolgen van de zuren én het geeft je ook een fris gevoel in je mond.
 • Neusspray. Verkoudheden én de pollen allergie van mijn dochter wordt hier bestreden met mijn eigen gemaakte neusspray. Althans, sprayen doen wij niet meer. Wij gebruiken een netipot. Je leest er hier meer over.
 • Stofzuiger. Zuig wat Baking Soda op in de stofzuigerzak en je huis stinkt niet naar een vreselijke stofzuigergeur.
 • Stinkschoenen. Stinky schoenen… Oef.. Gympen na een regenbui zijn vreselijk! Baking Soda in de schoen strooien en een nacht laten staan doet wonderen!
 • Kasten droog houden. Om mijn linnenkast droog te houden én lekker te laten ruiken maakte ik eerder al zakjes met baking soda. Je leest er hier meer over. Ik vind ze erg fijn.
 • Wassen van sokken en andere stinkdingen. De was te lang laten liggen of sportkleding met een geurtje? Met een schepje Baking Soda bij de was wordt de was veel frisser..
 • Mieren. Toen het leger aan mieren mijn drempel van de woning had ontdekt ging ik in paniek, ah neeee… geen mierenplaag in huis please! Maar met een laagje Baking Soda voor de dorpel bleven ze inderdaad mooi weg. Een snelle manier tot handelen. Voor de langere periodes gebruik ik koperen muntjes, dat werkt ook.

Het zijn maar een paar enkele toepassingen van de vele mogelijkheden die ik heb uitgeprobeerd of waar jij Baking Soda voor zou kunnen gebruiken. Ik was niet van alles overtuigd of tevreden, maar de bovenstaande tips hebben een vaste plek in mijn huis gekregen. En wat werkt… dat blijft! (oké, oké… met zo nu en dan een uitstapje opzij… Je kent me inmiddels ;) )

Mijn baking soda koop ik inmiddels hier. Je betaalt € 6,99 voor een kilo.

Lees hier meer over wat je allemaal met Aleppo kunt.

Toch liever schoonmaakproducten kant en klaar? Lees hier mijn ervaring met Method.

Bewaren

One Comment

 1. Een hoop goede tips! Mijn tandvlees is erg gevoelig, misschien toch maar eens stoppen met baking soda als tandpasta hmm.

  Tegen geur heeft het bij mij nog nooit geholpen helaas, heb weleens een heel pakje in de kattenbak gegooid, geen verschil. Ik wil het nog weleens proberen voor mijn oksels, maar dan onder 1 oksel, zodat ik het goed kan vergelijken!

  Baking soda is trouwens wel echt superslecht voor je haar.. http://blog.kanelstrand.com/2014/01/baking-soda-destroyed-my-hair.html?m=1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *