Baking Soda en azijn? Vergeet het!

Ben jij net als ik op zoek naar natuurlijke manieren om je huis te reinigen? Ik maak heel veel schoon met Aleppo zeep, Baking Soda, gewone soda en azijn. Wanneer je gaat zoeken naar natuurlijke schoonmaakmiddelen kom je geregeld de combinatie Baking Soda met azijn tegen, wat een wondermiddel zou zijn.

Nou, ik zal je vertellen, stop daar maar mee!

Het mixen van Baking Soda met Azijn heeft totaal geen toegevoegde waarde! Zonde van je product en zonde van je werk. Zodra je Azijn toevoegt, aan je Baking Soda mix, zie je een prachtig bubbelmengsel, wat de indruk wekt dat je heeel goed bezig bent. Maar zodra de bubbels de emmer verlaten, verlaat jouw reinigingskracht het evengoed en zul je al je spieren in moeten zetten om die badkuip nog schoon te krijgen!

Huh? Echt waar? Echt waar!
Wat overblijft na een mix van Baking Soda met azijn is slechts zout water. Mileuvriendelijk inderdaad, maar niet echt effectief in het schoonmaakwerk. Dus veeg die lok maar uit je gezicht, blaas de losse haartjes weg, leg die schoonmaakdoek maar weg en lees even met me mee!

“De chemische reactie van baking soda en azijn gebeurt eigenlijk in twee stappen. Eerst is er de reactie waar het azijnzuur van de azijn reageert met de sodium bicarbonaat, wat Baking Soda is, niet meer en niet minder. Het vormt sodium acetaat en koolzuur. Het koolzuur is onstabiel en ondergaat een ontbindingsreactie aan door het produceren van CO2- gas.

De CO2 ontsnapt uit de oplossing door middel van de bubbels. Alles wat overblijft is verdund sodium/ natrium acetate oplossing, na de reactie.” Bron

Cleaning SuppliesHet wil niet zeggen dat de combinatie Baking Soda met azijn totaal niets doet. Wanneer je een oplossing van Baking Soda met water op je aanrecht sprayt en er vervolgens azijn over gooit zal de korte chemische reactie wellicht iets voor je doen. Maar het geheel met elkaar mengen in een emmer is zonde van je geld, tijd én energie!

Of je moet extra 4 x zoveel soda gaan gebruiken, zodat de zuur/ base verhouding anders wordt, maar waarom zou je?!

De beste manier om natuurlijk schoon te maken is nog steeds Baking Soda of Azijn, los van elkaar. Of gebruik gewoon zeep. Schoonmaken met olijfzeep, zoals Aleppo werkt 10 keer beter en sneller.

Ik kies veel voor Aleppo zeep. Baking Soda met water gebruik ik ook, met name in sprays.
Dus, stop met het mixen van Baking Soda en Azijn, zonde van je geld!

6 Comments

 1. natuurlijk werkt baking soda met azijn niet!je moet gewone soda gebruiken. Soda met azijn geeft caustic soda, dus gebruik kleine hoeveelheden .Eerst de soda en dan wat lauwe azijn met gestrekte arm erop schenken,het bruist behoorlijk.

 2. Tuurlijk werk dit niet.
  Wat je wel kan doen is het volgende:
  – reinigen met de opgeloste soda-kristallen.
  – afspoelen met water. Wegens de aard van het product is het moeilijk om alle resten van de soda-oplossing weg te krijgen. Dit merk je door op het gedroogde oppervlak met je hand te wrijven, op je hand merk je wit poeder. Daarom:
  – er nog eens over gaan met azijn. Het product dat ontstaat door de reactie van de azijn met achtergebleven soda-resten is veel makkelijker met water weg te spoelen.
  Dit is vooral van belang wanneer je oppervlakken reinigt die in contact komen met voedsel.
  Groetjes.

 3. Hai, ik maak schoon met een mix van waterstofperoxide (van de drogist) en water met paar druppels etherische olie (eucalyptus) en echt alles is goed schoon. In sprayflesje is het handig om te verstuiven. Verder was ik 50/50 mij kleren met azijn en reguliere wasmiddel en bij witte was doe ik soms een beetje soda (schoonmaak) erbij. Maar dan minder of geen azijn. Ik heb toevallig aleppo zeep gekregen? Een heel
  Blok, hoe gebruik je doe? Zepen zoals je lichaam? Maar dan het aanrecht of stukje oplossen in water?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *