Arnicacreme, 100% natuurlijk!

Er wordt hier veel bewogen, yoga, hardlopen, wandelen, zwemmen, fietsen… Skaten. Over het algemeen gaat het hartstikke goed, maar soms loopt iets wel eens verkeerd, zere spieren of een wat ernstigere blessure. Zo had mijn vriend plots een slijmbeursontsteking in zijn schouder.

Een bezoekje aan de huisarts resulteerde in fysio en eventueel medicijnen of een injectie. En met name het laatste, daar had niemand hier zin in en mijn vriend al helemaal niet. De ontsteking zijn we te  lijf gegaan met Duivelsklauw, een natuurlijk middel wat goed helpt tegen dit soort ontstekingen. Naast Duivelsklauw wreef hij de plek dagelijks in met arnica massage olie, gekocht weliswaar.

Het werkt geweldig, de ontsteking is nu na een aantal weken bijna weg, de pijn is stukken minder! Het heeft allemaal heel goed zijn werk gedaan! Nog steeds smeert hij de plek dagelijks in met arnica, maar we zijn wel overgestapt op onze homemade variant!

Ten eerste is de arnicaolie in de winkel gewoon hartstikke duur, wanneer je grootverbruiker bent tijdens een bepaalde periode in je leven, dan lopen de kosten echt flink op!

Maar vervelender nog… Arnicaolie op zich is vrij duur en dus wordt het gemengd met andere oliën. Veel fabrikanten gebruiken hiervoor zonnebloemolie, lekker goedkoop, of olijfolie. En op zich prima producten voor de huid, maar ze kennen ook een vervelende bijwerking. Wanneer deze oliën in kleding, lakens of ander textiel trekken dan is het heel lastig de geur er uit te krijgen, zeker wanneer je met wat meer eco vriendelijke producten wast. Een muf geurtje bleef steeds hangen, duidelijk de zonnebloemolie. Balen en zonde ook!

Kokosolie kent dit probleem niet. En dus wilde ik een arnicaolie op basis van kokosolie en dat is me gelukt. Nu ik toch bezig was besloot ik de substantie ook minder olie- achtig te maken, zodat het wat meer een creme zou kunnen zijn. Olie sijpelt zo snel tussen de vingers door en is dus ook sneller op. Zonde van de arnica, die toch redelijk prijzig is!

Het recept voor jouw eigen arnicacreme! 

Dit recept is goed voor ongeveer 70 a 75 ml arnicacreme.

  • 4 gram bijenwas
  • 40 gram kokosolie
  • 1 theelepel sheabutter/ sheaboter
  • 20 a 30 ml arnicaolie( puur)

arnicaolieVerwarm de bijenwas met de kokosolie au bain marie, voeg de sheabutter toe. Laat het sudderen totdat het geheel volledig vloeibaar is. Haal het geheel van de warmtebron, laat heel even afkoelen. Voeg vervolgens de arnicaolie toe en roer goed door. Giet het over in een potje wat je wilt gaan gebruiken voor de creme. Roer zo nu en dan de substantie nog wat door, totdat het geheel is afgekoeld. De creme is houdbaar tot kortste houdbaarheidsdatum van een van de producten.

 

2 Comments

  1. Waar koop je pure arnica-olie die niet gemacereerd is? Bij de Kruiderie zie ik bv. arnicaolie staan, maar die is gemacereerd in olijfolie.

    • Dat is een goede Elisa, ik was in de veronderstelling dat het puur was, maar je hebt helemaal gelijk. Het is ook niet mogelijk, de olie van arnica komt tot stand door het kruid in olie te laten trekken, er wordt geen olie geperst uit het kruid. Net als bij calendula olie kun je het zelf ook maken. Dus ook mijn recept is een mix van olien… ook ik maak foutjes :D Maar dan nog is dit recept een goedkope oplossing voor wat je in de winkel koopt. Ik maak het nog steeds zelf en het is heel prettig in gebruik.
      De olien in de winkel zijn heel erg aangelengd met andere olien, deze kun je aanpassen naar je eigen wensen en heeft ook geen verdere toevoegingen. Maar nogmaals… je hebt gelijk, het is altijd een maceraat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *