Een natuurlijk alternatief voor Playdough

Mijn zoon is nooit zo’n knutselaar geweest, jammer vond ik dat. Ik vind knutselen en creatief bezig zijn heel belangrijk voor de motoriek en sensorische ontwikkeling van kinderen. Wat hij wel altijd erg leuk vindt is werken met klei.
Balen dat de klei die hij leuk vindt vol zit met #!&**# ( censuur). Natuurlijk is het goed gekeurd, de Nederlandse regelgeving is streng… Ehm… ja…

Toen ik zelf jong was maakte mijn moeder klei van brooddeeg. Met extra veel zout erin. Dat lakten we dan af, ook speelden we graag met de witte klei, die hard werd, wanneer je het liet drogen en dan mocht je het vervolgens verven… Yes!

Dat laatste heb ik met mijn zoon ook geprobeerd…. Het stoom kwam uit zijn oren, want hij kreeg het niet goed voor elkaar, hij was Playdough gewend. Ik vroeg me af hoe hij zo klungelig kon zijn met de gewone klei… Ik was best wel in shock toen ik van hem hoorde dat ze op school ook bijna niet meer knutselen. Had ik de verantwoordelijkheid teveel extern neer gelegd? Had ik zijn ‘geen zin in knutselen’ teveel weg geschoven als… ‘Ach… Hij houdt er niet van?’ Verplicht knutselen zou het zijn!
Ik besloot op zoek te gaan naar goede alternatieven voor klei, waarmee we samen eens konden experimenteren.

Het beste recept wil ik met je delen, een regelrecht succes en supergoedkoop!

Wat heb je nodig?

– 250 ml water
– 60 ml olie
– 390 gram bloem
– 270 gram zout
– Voedingskleurstof
– Eventueel glitter

Voeg de olie en het water samen. Roer er de bloem en het zout doorheen. Roer door tot alles goed vermengd is. Probeer een stukje tussen je duim en wijsvinger. Wanneer het nog blijft plakken, dan is het nog niet goed. Roer dan een extra eetlepel bloem er door. Blijft het nog plakken? Dan voeg je vervolgens nog een eetlepel bloem toe, net zolang tot het niet meer aan je vingers blijft plakken.
Voeg nu de kleurstof toe. Wanneer je twee kleuren wilt combineren, doe dit dan vooraf. Eerst mengen, dan pas toevoegen, anders ben je erg lang aan het kneden! Ik gebruik zelf de kleurstoffen van India Tree, te kopen op Amazon.com, wanneer ik iets wil kleuren. Ik gebruik ze zeer weinig, bijna nooit eigenlijk, maar in dit geval kon ik ze mooi weer eens uit de kast pakken. Wil je wat glitters??? Voor de prinsesjes onder ons?? Dit is het moment om het toe te voegen! Goed doorkneden met de hand en klaar!

De voedings kleurstoffen van India Tree zijn gegarandeerd kindvriendelijk. Wil je niet via Amazon.com bestellen? Er bestaan ook in Nederland natuurlijke kleurstoffen, je koopt zij bijvoorbeeld hier, maar ze zijn ongetwijfeld in meer winkels te koop. Verder verkoopt AH ook kleurstof voor voedsel. Deze kleurstoffen zijn wel goedgekeurd voor voeding, maar ik ben er zelf niet zo’n fan van. Zeker met kleine kinderen kies ik voor natuurlijke kleurstoffen en in voeding gebruik ik echt alleen maar India Tree.

Bewaar de klei in een afgesloten bak en ook al is de klei heel natuurlijk en onschadelijk, vertel je kind dat het niet eetbaar is, please?! Zeker wanneer je glitters toevoegt! Ik vind de klei heel prettig in gebruik. Ook qua schoonmaken. Het heeft ook niet zo de neiging tussen de vezels van stof te kruipen.

Hier was het een succes! Het samen maken van de klei was misschien nog wel het aller leukste van alles! Het was zo makkelijk en gezellig! Ik vind het een absolute aanrader!

Bron: wikihow.com / instructables.com

2 Comments

  1. Dag,
    Het lukt me niet de India Tree te bestellen via Amazon.com. Ik krijg de melding dat ze niet naar Nederland verzenden. Doe ik iets verkeerd?

    • Oh, dat is vervelend om te horen, dat wist ik niet. Ik heb de kleurstoffen zelf ooit gekregen als cadeautje, ik heb er niet naar gekeken dat ze niet naar Nederland versturen. Misschien maken ze wel een uitzondering wanneer je ze benadert? Ik zal het artikel aanpassen, mijn fout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *