Alkalisch water, hoe nodig is dat?

Je kent het vast wel, overal waar je komt liggen folders van prachtige producten die ons nóg gezonder zouden maken. Soms zijn het geweldig nieuwe producten, soms is het lariekoek. Maar omdat ze naast elkaar liggen, vaak ook nog in de natuurwinkel, wekken ze de indruk dat het absoluut nodig is in deze tijd!

Er wordt handig ingespeeld op de ziektes, die zich torenhoog lijken te manifesteren en vaak zie je dan ook eenzelfde lijstje aan symptomen opgesomd in de folders. Elk nieuw product lijkt kanker te voorkomen, diabetes terug te draaien of slaapstoornissen aan te pakken.

De laatste folder die mij in mijn hand werd gedrukt ging over ontzuren. Nu ben ik er persoonlijk van overtuigd dat de PH balans in ons lichaam van essentieel belang is, maar deze folder ging met name over druppels die je aan je water kunt toevoegen om je lichaam meer alkalisch te maken. Mijn hersenen gaan dan in een soort ‘prrtttkrrkkkktrrrrrr- modus’ en in mijn maag komt een knoop. Er klopt hier iets niet.

Alkalisch water… Hoe nodig is dat?

Alkalisch water is water met een PH waarde hoger dan 7, dit wordt bereikt door middel van druppels, het toevoegen van baking soda, of door bijvoorbeeld water ionizers.

Laten we voorop stellen dat het drinken van water van levensbelang is en dat de keuze om je water in te ruilen voor frisdrank, sap of koffie niet verstandig is. Zoals ik al eerder schreef is water belangrijk voor elk proces in het lichaam.

Alkalisch water zou deze processen in het lichaam nog beter stimuleren en het lichaam hydrateren. Je gezondheid gaat vooruit, je energie omhoog en het ouder worden wordt vertraagd. Het is nogal wat en logisch ook dat het mensen zal trekken. We weten immers dat kraanwater geen levensenergie in zich draagt en we worden bekogeld met informatie over verzuring van het lichaam en de gevolgen ervan. Het begint bijna een logisch verhaal te vormen. Maar toch is dat het niet!

Ten eerste is je lichaam heel goed in staat de PH waarde zelf in balans te houden. Wanneer je een vermoeden hebt dat jouw lichaam verzuurd zou kunnen zijn, dan zul je dat eerst moeten testen om jezelf daar van te verzekeren. Een verzuurd lichaam levert je wellicht ziektes, maar in een té alkalisch lichaam sterven ook gezonde cellen af. Ik denk niet dat je dat wilt?
Daarbij is het hebben van een verzuurd lichaam totaal niet nodig, wanneer je gezond eet. Een gezond dieet is geen dieet wat doorslaat naar de alkalische kant, een gezond dieet is in balans. De verzuring oplossen met middelen van buitenaf is dus kolder. Is jouw lichaam daadwerkelijk verzuurd en heb je dat ook getest? Dan is het taak om gezonder te eten, meer water te drinken en te bewegen. Je lichaam zal dit als vanzelf gaan op pakken.

Ten tweede worden de gezondheidsclaims niet ondersteund, er zijn maar zeer weinig onderzoeken gedaan en dan met name op dieren. Wat wel ondersteund wordt door onderzoeken… dat zijn de negatieve effecten van alkalisch water en een te alkalisch lichaam!

  • Zo is er uit onderzoek gebleken dat gezonde cellen afsterven in een zeer alkalisch lichaam. (1)
  • Uit een studie van Robert Gilles is gebleken dat kankercellen hun eigen zuurgraad maken, ook in een alkalisch lichaam of omgeving.(2)
  • In recente onderzoeken, waarbij kankercellen werden aangepakt door de PH waarde te behandelen bleek dat een alkalische aanpak helemaal niet werkte. Sterke zuren juist wel! Met andere woorden, het lijkt er op te wijzen dat we juist lagere alkalische waarden binnen een kankercel zouden willen en dat we zuur met zuur moeten bestrijden. (3) Bijvoorbeeld met vitamine C.

Jezelf beschermen tegen ziektes (met pillen en) alkalisch water lijkt dus geen belofte die waar gemaakt kan worden.

Maar er is ook een gevaar, wat komt met het drinken van alkalisch water,  ik vertelde je daar al eerder over toen ik schreef waarom ik geen baking soda aan mijn water wil toevoegen.
Wanneer alkalisch water het zuur van je maag raakt ontstaat er een scheikundige reactie. De zuren van de maag zullen de PH proberen te neutraliseren. Wat er over blijft na deze reactie is zout, heb je een hoge bloeddruk? Wees je er van bewust! De kans dat er dus ook maar iets van het alkalische water je darmen bereikt is klein. Het drinken van grote hoeveelheden alkalisch water zal de balans in je maag in de war gaan brengen, waardoor je maagproblemen kunt krijgen. Het maagzuur wordt verminderd wat voor talloze problemen kan zorgen. Denk jij nu ‘mooi… want ik heb toch altijd last van maagzuur?’ Dan is dit verhaal juist voor jou! Maagzuurproblemen komen zelden voort uit een teveel aan maagzuur, dit is een groot misverstand. Bij de meeste mensen is er juist sprake van een tekort aan maagzuur. Een slechte balans in de maag is vragen om vitamine- en mineralentekorten. En dat betekent wederom… ziekte.

Een verzuurd lichaam lijkt inderdaad in verband te staan met ziektes, daar zijn een aantal onderzoeken het wel over eens, maar het ontzuren van het lichaam is geen kwestie van doorslaan naar de andere kant.
SONY DSCWanneer je gewoon gezond eet, dan is jouw lichaam prima in staat de PH waardes neutraal te houden en heb je geen externe middelen nodig.

Meer bewegen, meer RAW food, meer water, weinig suikers, geen slechte zouten, goede vetten… Afijn je kent de riedel!
Blijf in de zone van vers voedsel en laat verpakkingen met de eindeloze lijst aan ingrediënten liggen. Dát zijn de boosdoeners van ons verzuurde lichaam, daar ligt de kern en dát moet je aanpakken.
En inderdaad zijn er ook invloeden van buitenaf die het lichaam kunnen verzuren, zoals afvalstoffen in de lucht, maar dan nog…. Wanneer jouw lichaam de juiste benzine krijgt is het in staat veel, maar dan ook heel erg veel te neutraliseren! Breng je weerstand omhoog!

Geen snoep, chips en pakken van wereldgerechten, maar vers voedsel!

Zoals het hoort, zoals het lichaam dat herkent.

 

Bronnen: DrMercola.com
http://www.jbc.org/content/273/14/8217.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1508079/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3815351

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *