Aleppo zeep, wat kun je er mee?

Aleppo? Nog nooit van gehoord? Wees gerust, je bent niet de enige! Winkelend in de supermarkt of drogist zul je het ook niet snel vinden en zelfs degenen onder ons die zich regelmatig richting de wat meer biologisch of bewustere ondernemer bewegen zullen er niet snel mee in aanraking komen. Aleppo zeep is dé zeep die je toevallig ontdekt, of waarin je getipt wordt eens te proberen.

Aleppo is de moeder der zepen en wordt al eeuwenlang traditioneel gemaakt, de naam is afgeleid van het stadje Aleppo, waar de zeep gemaakt wordt.. Het bestaat enkel uit natuurlijke bestanddelen, wat het een zeer interessant zeepje maakt. Ben jij ook klaar met al de chemische rotzooi die je in de schappen vindt? Dan is Aleppo misschien wel het alternatief voor jou!

Aleppo wordt gemaakt van olijfolie, water, zeezout en soda, vaak wordt er eveneens laurierbesolie aan toegevoegd. Natuurlijke ingrediënten die volledig biologisch afbreekbaar zijn en geen toxines bevatten die een schadelijke invloed op je gezondheid kunnen hebben.

Je koopt het in een blok, groen van kleur met een papieren wikkel er om heen. Het heeft een interessante geur, ehm… op zijn minst gezegd en dat kan menigeen misschien wat afschrikken, het is even wennen en ik moet bekennen dat ik tot op de dag van vandaag mijn heerlijk geurende zeepjes kan missen. Maar de ecologisch toegevoegde waarde en veelzijdigheid van Aleppo overstijgt alles en zodoende heb ik dit groene blokje toch altijd weer in huis. Maar wat kun je er mee, behalve je er mee wassen?

Tanden poetsen
Toegeven… Het is even wennen. Het heeft ook zeker even geduurd voor ik dit durfde te proberen. Een klein beetje Aleppo geeft voldoende schuim om je mond volledig mee te reinigen. De smaak is apart, zeker wanneer je traditionele tandpasta’s gebruikt. Poetsen met Aleppo is letterlijk poetsen met zeep en zo proeft het dan ook. Toch levert het prachtig mooie witten tanden op, die heerlijk schoon aan voelen. Het voordeel is dat je poetst met een volledig biologisch product, zonder toxines als fluoride.13362459365_3ede6f44f5_m

Haren wassen
Nog nooit heb ik zoveel vreemde blikken gekregen als wanneer ik vertel dat ik mijn haar was met Aleppo. Wanneer je het blok zeep onder de kraan houdt en er je hoofdhuid mee masseert ontstaat een rijk schuim, waar je prima je haar mee kunt wassen. Aleppo maakt de huid schoon, zonder de goede vetten van de hoofdhuid te verwijderen, zodoende blijft de conditie van je hoofdhuid optimaal. Ideaal dus voor mensen met hoofdhuidproblemen! Minder haaruitval en een volle bos, minder jeuk op het hoofd en geen chemicaliën. Heb je net als ik lang haar, dan zul je merken dat Aleppo alleen niet voldoende is. Je haar zal stug voelen en snel klitten, niet echt een aanrader. Maar daar is een oplossing voor! Meng 1 deel azijn op 10 delen water en spoel daarmee je haren na. Je zult zien dat je haar glad en goed doorkambaar voelt!
Het is een heel fijn alternatief voor de mensen die de No Pooh- methode aan de kant schoven. Toch kent ook het wassen van je haar met Aleppo een ontwenningsperiode. Het kan zijn dat je haar tijdelijk iets vetter aan voelt, je hoofdhuid moet letterlijk ontgiften, wanneer je normaal gesproken je haar met de commerciële shampoos wast. Geef je hoofdhuid wat tijd om zich aan te passen aan een wat natuurlijkere manier van wassen. Een tip die ik je mee kan geven is… Bouw het af. Gooi de oude shampoo niet volledig het raam uit, maar gebruik hem minder. En minder… en minder… En gebruik Aleppo tussen de wasbeurten in. Ik was op dit moment een keer per week mijn haar met shampoo. Een keer per week met Aleppo. En dat voor iemand die vroeger dagelijks haar haar waste! En ik kan je vertellen dat na mijn wasbeurt met Aleppo ik bijna geen haren verlies, maar na mijn gewone shampootje raak ik zo ongeveer de helft van mijn haar kwijt! OMG
Mensen met kort haar zullen niet veel verschil merken. Mijn vriend en inmiddels meerdere goede vrienden zijn volledig overgestapt op Aleppo voor hun haar en zweren er bij!

Scheren
Dames, heren, oksels, bikinilijn, benen, baard, snor, wenkbrauw….Welke haren en waar? Overal!
Aleppo is echt een geweldige scheerzeep. Een zachte verzorgende schuim, precies genoeg als scheerschuim en het vermindert de irritaties door de antibacteriële werking, minder ingegroeide haartjes. Need I say more?

Kleding wassen
Hmmm… Ik moet bekennen dat ik dat niet vaak met Aleppo doe. Maar ik gebruik Aleppo wel voor kleine handwasjes. Snel even een bh’tje wassen voor de volgende dag? Wrijf wat Aleppo over het kledingstuk en was het vervolgens zoals je dat normaal zou doen. Schoon!

Het huishouden
Er is geen chemisch spuitflesje wat Aleppo overtreft in de badkamer, maar dan hebben we het nu echt over de tegeltjes en de wasbak. Met Aleppo vliegt al het vuil en kalk er af, zonder moeite.
Gebruik een doek of een sponsje en met minimale moeite krijg jij je badkamer schoon!
Simpelweg naspoelen en klaar!
En dat geldt vervolgens ook voor alle oppervlakken die je normaal gesproken met allesreiniger zou doen.

De hond
Ja….! De hond… Niets is gevoeliger dan de huid van een hond, die je echt niet te vaak mag wassen. De meeste hondenshampoos zijn dan ook echt, echt niet goed voor je lieve viervoeter. Je hond wassen doe je met water en zo min mogelijk. Springt het lieve schatje dan toch in dat stinkende goedje, jakkus, dan is Aleppo je vriend! Aleppo wast ook bij het lieve hondje de goede vetten niet van zijn huid, maar de viezigheid is foetsie! Gelukkig!

Aleppo koop je in de meeste natuurwinkels. Zelf koop ik het vaak online en daar heb je meerdere opties. Je koopt het bijvoorbeeld bij Drogisterijnet.nl of Drogisterij.nl, eventueel ook bij Bol.com, maar daar is hij onverklaarbaar duur. Niet doen dus!
Kijk uit naar een groot onregelmatig groen/grijzig blok. Let op het logo wat er in is gedrukt, wanneer je de echte originele Aleppo wilt hebben!

Heb jij ervaring met Aleppo? Waar gebruik jij het voor? Elke tip is er een!

Photocredits: Gavin Bannerman on Flickr

6 Comments

 1. Ik ben stapelgek op mijn aleppozeepjes. Ze worden gebruikt onder de douche. En nog beter vind ik ze in bad. Ze blijven drijven! Dat komt door de olie waar het van gemaakt is. Het badwater krijgt een melkachtige kleur en is verbluffend zacht. Na het bad voel ik aan mijn huid dat het wat vettig is. Geen droge plekjes meer. Mijn haar was ik er ook geregeld mee. Ik heb lang haar. En mijn tandenpoetsen doe ik er ook mee. Op reis heb je genoeg aan je aleppozeepje. Ik heb er ook wasmiddel van gemaakt maar als je dat normaal gesproken met marseillezeep maakt dan is wasmiddel van aleppozeep erg dun. Dat is wennen.

 2. Beste,

  Ik ben op zoek naar een shampoo waarmee je bijna elke dag je haar mee kunt wassen. Ik heb heel dun haar, en als ik ze 2/3 dagen niet was zijn ze vet en heb ik nog minder haar. Dus ik kwam deze zeep tegen. Maar nu lees ik, dat als je kort haar hebt het niet veel zin heeft? klopt dat
  Alvast bedankt

  Groeten, Mil

  • Juist met kort haar kan Aleppo wel prettig zijn, de mannen in mijn omgeving zijn er dik tevreden over! Toch raad ik het je niet aan om je haar dagelijks met Aleppo te wassen, want Aleppo is een zeep, wat toch je hoofdhuid ontvet. Ik begrijp je probleem overigens wel, maar dan zou ik op zoek gaan naar een PH neutrale shampoo. Elke dag je haar wassen haalt de balans van je hoofd volledig weg, de enige optie die ik dan zie is een PH neutrale shampoo. Die hebben geen alkalische zepen of in elk geval is de PH terug gebracht naar de balans van je hoofd.

 3. Er staan heel veel soorten Aleppo zeep op drogisterijnet.nl….
  Wat zijn de verschillen ? Welke kan ik het beste kopen? Ik ben een beginner, vandaar

  • De verschillen liggen bij de toevoegingen. Klasssieke Aleppo bestaat uit zeer weinig ingrediënten, er komen steeds meer Aleppo zepen op de markt die geïnspireerd zijn op de Aleppo zeep, maar toch heel veel ingrediënten hebben. Even goed op de verpakking kijken, jezelf niet laten neppen ;)

 4. Ik heb nu twee verschillende aleppo zeepjes gekocht, en hoewel ze goed schuimen en ik mijn haar na het wassen spoel met appelazijn, wordt mijn haar er super vettig van :S Heeft iemand tips? Ik wil graag overstappen omdat het beter is voor mijn haar, maar van een vetkop wordt ik toch echt niet gelukkig :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *