8 duistere, giftige gedachten!

‘Je zorgen maken is als bidden om iets wat je niet wilt hebben’…. Een slechte Nederlandse vertaling van Robert Downey Jr. Maar hij heeft wel gelijk!

We leven met stemmetjes in ons hoofd die ons dagelijks afleiden van wat telt. Projecties op de buitenwereld, oordelen, zinnetjes die we onbewust in ons hoofd herhalen, maar op ons zelf betrekken. Hoe vaak hou jij jezelf weg van geluk?

Ik was geschrokken toen ik las dat maar 2% van de vrouwen zich zelfverzekerd en gelukkig in haar vel voelt. Dat is gewoon een verwaarloosbaar percentage. 2% ??? Zelfs in deze zin valt het niet op! Mannen scoorden wel iets beter, maar ook zij praten zichzelf negatieve dingen aan. Het is een gedachtestroom die we zelf in stand houden, een cirkel waar je zelf uit moet stappen. Maar hoe doe je dat?

Je moet ze leren onderscheppen, maar om ze te leren onderscheppen, moet je ze kennen!

8 Giftige gedachten en patronen, die je keer op keer in een valkuil leiden, voordat je het zelf door hebt!

5767616_s

  • Denken dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van een ander. Ook al wordt het vaak gezegd: ‘Je maakt mij gelukkig’. Het is echt een illusie om te denken dat je ook maar een kleine bijdrage kunt leveren aan het geluk van een ander. Ieder persoon is verantwoordelijk voor zijn/ haar eigen gevoel van geluk. Ook al kunnen situaties en personen iemand een tijdelijk moment van geluk brengen, het gevoel van geluk op de lange termijn is volledig in eigen handen. Jij bent nooit de schuld van iemands ongelukkige gevoel, depressie of verdriet.
  • Je zorgen maken om wat anderen over je denken. Het voor elkaar krijgen dat iedereen het met jou eens is, of dat iedereen jou geweldig vindt…. Dat gaat je nooit lukken. Eén derde van de mensen zal jou geweldig vinden, eén derde vindt jou… nou gewoon… normaal, en het overgebleven derde deel heeft wellicht inderdaad een hekel aan je, vind je raar of denkt dingen over jou. Met name de laatste mensen die zo over jou denken zijn interessant. De helft hiervan heeft gewoon geen klik met jou, wat prima is, toch? De andere helft heeft issues… Maar dan wel met zichzelf. Rekening houden met al deze mensen en wat ze denken houd je van je geluk af en heeft totaal geen zin!
  • Verwachtingen plakken op anderen. Ten eerste maak je jezelf er regelmatig verdrietig mee, ten tweede duw je mensen van je af. Men krijgt het gevoel nooit iets goed te doen. De verwachtingen die jij in je hoofd haalt zijn gebaseerd op hoe jij zou handelen, vanuit jouw visie. Wat jij fijn en normaal vindt, dat kan voor een ander een verschrikking zijn, waar je hem of haar in probeert te vangen. Laat mensen vrij en laat ze naar je toe komen, wanneer zij daar behoefte aan hebben. Laat ze hun gevoel volgen. Wanneer mensen bij je willen zijn, of iets voor je willen doen, dan doen ze dat uit zichzelf. Verwachten dat mensen handelen vanuit jouw visie, dat is groot vergif voor jouw geluk.
  • Er is alleen maar goed en fout. Het is een verlengde van bovenstaand verwachtingen plakken. Er bestaat geen absolute waarheid. Zelfs binnen de wetenschap worden feiten continu verlegd. Onze waarheid is een plaatje van ons persoonlijke denkpatroon, onze ervaringen, onze belevingswereld en die is voor een ieder weer anders. Geef mensen ruimte om te zijn wie ze zijn, laat situaties ruimer zijn dan ze zijn. Je maakt er ook je eigen wereld ruimer mee!
  • Denken dat je verleden invloed heeft op je toekomst. Wonden moeten helen, dat is een feit. Maar je toekomst kies je altijd zelf, beïnvloed je altijd zelf. Neem verantwoordelijkheid voor je leven, denken dat je  verleden invloed heeft op alles zorgt er voor dat die jaren, dat moment, hoe lang of hoe kort het ook heeft geduurd, je gehele leven blijft beïnvloeden.
  • Jezelf zielig vinden. Denken dat je het slachtoffer bent van omstandigheden houd je af van geluk en zelfvertrouwen. Neem je leven in eigen hand, wees verantwoordelijk voor je eigen geluk en handel daarnaar.
  • Niet kunnen accepteren. Er zijn situaties in het leven, die je zult moeten accepteren voor wat ze zijn. Het betekent niet dat je je er vervolgens bij neer moet leggen, maar het ontkennen of wegwuiven is het verloochenen van jezelf. Niet durven kijken naar dingen die je onprettig vindt zorgt er voor dat je bij je kern weg blijft. Wegblijven van je kern is jezelf nooit echt leren kennen en dat is geluk van je af duwen.
  • Jezelf vergelijken met anderen. Het gras is altijd groener bij een ander. Dat is dus niet zo, dat weet je ook. Mensen die alles op de rit líjken te hebben, hebben achter de schermen van alles aan de gang. Het hangt ook samen met kunnen accepteren wat er is. Dit is jouw leven, dit is hoe het is. Wat de ander beleeft, doet of heeft… heeft niets met jouw geluk te maken en je hebt het ook niet nodig om gelukkig te zijn, of zelfvertrouwen te hebben. Dat is een illusie, je maakt jezelf er gek mee, ongeduldig en ontevreden.

8 duistere vervelende gedachten, probeer ze eens te onderscheppen over de dag en je zult verbaasd zijn hoe vaak ze op de achtergrond aanwezig zijn. Probeer ze om te draaien in positieve gedachten. Pik er eens een uit en maak er een geweldige affirmatie van! Wil je weten hoe je de perfecte affirmatie voor jou maakt? Dat lees je hier.

Maak ruimte in je gedachten, geef jezelf vrijheid, je bent niemand iets schuldig, leef je eigen leven, naar hoe jij je prettig voelt. Voel je vrij, voel je verlost, voel je verlicht….!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *