5 vragen voor een duurzaam leven

Bij toeval kwam ik terecht in het laatste kwartiertje van een programma waar bekende Nederlanders als uitdaging ´groen´zouden worden. Groener dan groen, über groen, über milieuvriendelijk. Dat zijn de momenten dat ik het toch een beetje jammer vind dat ik geen benul heb van wat er op televisie wordt uitgezonden. Bijna nooit kijk ik en ik moet bekennen dat ik het nu ook niet echt een hoogstaand programma vond, maar het proces was wel interessant.

De laatste 15 minuten heb ik mogen opsnuiven, waar ik zelf doorheen ben gegaan. De creativiteit om tot iets te komen en de momenten van besef waar je mee bezig bent. Ook het volledige doorslaan, zoals de was doen in bad en het badwater gebruiken om het huis mee te soppen is mij niet geheel onbekend. Het geeft een kick om door te zetten en tot het naadje te gaan, maar uiteindelijk is zoiets maar kort houdbaar.

En ik bedacht me dan ook dat ik mijn ervaring niet met je heb gedeeld, ik heb je verteld over mijn goede voornemens, maar daarna heb ik je aan het lijntje gehouden. Misschien omdat het even een donker moment was, een teleurstelling, een moment van ´ik heb gefaald in mijn poging´. Evengoed was het een moment van bezinning, wat wil ik… Hoe ga ik hier mee om?

‘Een betere wereld begint bij jezelf’, een motto wat ik op elk onderwerp in mijn leven plak en ik geloof er dan ook heilig in. In januari vond ik het hoognodig onze voetafdruk op deze prachtige aarde nog verder te verminderen. In de ban van Zero Waste zouden we een voorraadkast aan gaan leggen en nog vaker grotere verpakkingen gaan kopen, minder plastic enzovoorts, enzovoorts.
Dag in dag uit heb ik gezocht naar betaalbare rijst in grootverpakking, in papier verpakt. Nog langer heb ik gezocht naar betaalbare pasta, verpakt in papier. Droevig werd ik van de bezoekjes aan de supermarkt, waar mijn biologische komkommer verpakt in plastic ligt, naast de gewone komkommer uit Holland. De bezuiniging in plastic ging omhoog, mijn geldvoorraad omlaag. Mijn ego en trots gingen omhoog, mijn humeur ging omlaag. Het werd een fulltime baan om de dagelijkse boodschappen te vinden, zo goedkoop mogelijk en milieuvriendelijk. En ik faalde.
Althans… zo voelde het. Ik wist zo goed wat we met de aarde doen, ik kon niet meer terug. Het voelde als bewust kiezen voor milieuonvriendelijk, dus ik zette door…
Maar mijn energie daalde….

De energierekening van de overburen ging omhoog… Daar staan dag en nacht de lampen aan, de tuin van de andere buurman is het gehele jaar verlicht met kerstlampjes… Ook dag en nacht…

Daar stond ik dan, turend uit mijn keukenraam… view from above naar de wereld. Wat zou het toch heerlijk zijn als het je allemaal gewoon niet kan schelen. Wat zou het toch heerlijk zijn wanneer je het allemaal niet weet. De verantwoordelijkheid van het weten groeit me soms boven het hoofd en ik begon te verlangen naar het moment dat ik mijn hoofd als een struisvogel in het zand mocht steken.
En op dat moment brak er iets in me.
Een betere wereld begint bij jezelf… Maar dat heeft ook veel te maken met de energie die je bij je draagt en ik vroeg me af of het niet beter zou zijn dat ik me goed zou voelen, dat uit zou stralen, maar toch iets minder milieusparend zou leven… Was ons leven niet al heel milieubewust? Waren wij niet al heel ver op weg? Kon ik niet wat milder zijn naar mijzelf toe en af en toe wat zaken door de vingers zien?

‘Een betere wereld begint bij jezelf’ bleef door mijn hoofd jagen, als ik beter weet, waarom doe ik dan niet beter?

Omdat ik op dit moment niet beter KAN. Niet zonder het gevoel te ervaren dat ik mijzelf te kort doe. Niet zonder normaal mee te kunnen doen in de maatschappij.

En nu kwam ik plots in een programma, waar bekende Nederlanders tot conclusies kwamen waar ik al jaren mee bezig ben. Ik viel van mijn stoel omdat bepaalde zaken voor mij zo gewoon zijn, maar blijkbaar niet zo gewoon voor anderen. Ik schoof het gevoel van falen opzij, keek om mij heen en bedacht me… We doen al zoveel! Het is prima zo!
En eindelijk viel er rust over me heen.

Wanneer het kan pak ik een betere keuze, wanneer het niet kan kies ik de beste van de slechtste. Het is een dagelijks beslissen tussen gezondheid en milieu. Hand en hand gaat het simpelweg niet altijd. De biologische komkommer is toch echt the only way to go! Maar hij zit wel in plastic.

Ik ben terug bij mijn oorspronkelijke duurzame leefpatroon, ik kies voor duurzaam op lange termijn, soms betekent dat in eerste instantie niet zozeer milieuvriendelijk. Maar… hoe langer je iets kunt gebruiken… Hoe milieuvriendelijker het is.

Om er voor te zorgen dat ik elke keer weer de juiste keuze kan maken doorloop ik snel en soms onbewust 5 vragen die mij helpen beslissen wat te doen.

Deze vijf vragen maken mijn leven bewuster én milieuvriendelijker, maar meer nog… minimalistisch, wat zoveel ruimte geeft!

5 duurzame vragen die je jezelf kunt stellen tijdens een aankoop.

 • Waar kan ik het lenen?
  Is het een product wat je met iemand kunt delen of lenen? Hoe nodig is het om die elektrische machine te kopen, wanneer je het maar een of twee keer per jaar gebruikt? Er zijn veel plaatsen waar je producten kunt lenen, voor een kleine vergoeding. Dit zorgt ervoor dat producten niet keer op keer gemaakt hoeven worden. Lenen kan ook bij de buren of familie, het houdt je huis leeg en opgeruimd en het is veel duurzamer. Lenen gaat op voor zoveel producten!
 • Is het nodig om het nieuw te kopen?
  Er is geen grotere kick dan iets in goede conditie te vinden… tweedehands! Het gevoel dat iemand anders het niet gebruikt en het niet weggooit maar aan jou doorgeeft is een high waar je aan kunt wennen. Zo kocht ik vorig jaar een topje online, voor 1 euro. In nieuwstaat. Mensen slaan stijl achterover wanneer ik het draag en ze me vragen waar ik dat toch heb gekocht?! 1 euro roep ik trots! De gedachte hoeveel water, katoen, bestrijdingsmiddelen dat bespaart maakt me elke keer weer zo blij!
 • Is het iets wat ik morgen nog steeds nodig heb of wil hebben?
  Impuls aankopen zijn het grootste probleem. Ik ben dan wel bewust en zuinig, maar ik hou ook absoluut van luxe.. Absoluut, zonder twijfel…! Ik hou van esthetisch schoon, van kunst, van mode, architectuur, woninginrichting… alles… Ik ben het gewone VT wonen mutsje onder ons, hoor… NO doubt about it… Maar dan met een milieuzuinig tintje.. Ik kan dus verliefd worden op materie. Hopeloos verliefd. En ben ik verliefd… dan vind ik het erg moeilijk voor iets te gaan wat als alternatief moet dienen. Hoofdzaak in dit verhaal is dus dat ik een keuze maak die duurzaam is. Goed, dit artikel is misschien niet milieuvriendelijk…. Maar hoe lang blijft het aan mijn behoefte of verlangen voldoen? Jaren?
  Zo niet… dan laat ik het verlangen overwaaien, want dan is het schadend op alle punten.
 • Maakt het ons leven beter?
  Is het nodig? Maakt het het leven simpeler of maakt het het leven op de lange termijn duurzamer? Het wegdoen van mijn oude wasmachine voelde als zonde, had ik hem niet beter kunnen repareren? Dat voelt milieuvriendelijker. Maar een feit was gewoon dat de huidige wasmachines veel milieuvriendelijker zijn. Een extra grote trommel en milieuvriendelijke programma’s om te draaien zijn op de lange termijn milieuvriendelijker dan mijn oude machine tot in den treurnis te repareren. Een spelcomputer maakt ons leven niet beter, het zorgt enkel maar voor afstand in het gezin. Goede fietsen daarentegen brengen ons samen. Ook skates, longboards en andere producten, waarmee je samen actief kunt zijn maakt ons leven beter. Dat zijn dus serieuze overwegingen om wél aan te kopen.
 • Zijn er milieuvriendelijkere alternatieven?
  Besef je dat iets wel biologisch kan zijn, maar wanneer grondstoffen getransporteerd moeten worden over de wereld om het product tot stand te laten komen is het plaatselijke niet biologische artikel vaker milieuvriendelijk dan het biologische alternatief.
  Is de biologische paprika uit Spanje milieuvriendelijker dan de kas paprika uit het Westland?
  Gewoon even de moeite doen de specificaties te vergelijken levert al zoveel op! Het maakt niet uit over welk product we het hier hebben. Voedsel, elektronica, maar ook kleding… Is die katoenen top er ook in het linnen? Kies voor linnen!
  Soms kom je een product tegen, waar je impuls op reageert…. Grote kans dat een dergelijk product ook alternatief vervaardigd wordt. Neem de gedachte mee en schuif achter je computer… Vaak vind je online de beste milieuvriendelijke alternatieven en steeds vaker zijn die nog mooier dan je dacht. Milieubewust is hip, steeds meer ontwerpers kiezen voor duurzaam, wat mooiere producten oplevert dan je in de gemiddelde winkel tegen komt. Het is een win win situatie. Milieubewust, hip, uniek…. Waardoor je ook langer blij bent met je product en dus niet snel een vervanger zult zoeken.

Kortom… Ik koop heus ook. Maar ik koop de producten waar ik heel lang blij mee zal zijn en heb ik een dergelijk product nog niet gevonden… Dan koop ik niet. Wat moet ik met al die spullen die ik na een korte tijd zat ben? Het is milieubelastend, het stapelt zich op in mijn huis en energie begint er aan te plakken.

Ik ben er van overtuigd dat de kern van een milieubewust leven met name ligt bij het einde van het woordje… Bewust. Bewust consumeren, maar je moet wel blijven genieten. Een beperkend leven maakt niemand gelukkig en vernauwt je energie. Een vernauwende energie zorgt weer voor gezondheidsproblemen… Balans is the key.

En groeien doe je toch wel… Groeien in bewustzijn, groeien in een bewust leven en daarmee bespaar je meer en meer de aarde.
Blijf alert…. Maar geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *